جلسه مجمع عمومی سالیانه جامعه حسابداران رسمی ایران با خوشآمدگویی آقای شیرخوانی دبیرکل جامعه آغاز شد. وی در ادامه گزارشی در خصوص دلایل عدم تشکیل مجامع عمومی نوبتهای اول و دوم ارایه داد و از آقای پوربهرامی رئیس هیئتعالی انتظامی جامعه برای ادامه کار جلسه دعوت به عمل آورد.
پس از انتخاب ناظرین و منشی جلسه دستور جلسه اعلام و آقای رحمتالله صادقیان عضو و دبیر شورایعالی جامعه حسابداران رسمی گزارش سالانه شورایعالی برای سال منتهی به ۲۹ اسفند ۱۳۹۲ را قرائت کرد.
سپس در ادامه، گزارش سال ۹۲ هیئتعالی نظارت توسط نماینده آن هیئت قرائت شد و پس از آن به دعوت رئیس جلسه برخی از حاضرین در خصوص عملکرد شورایعالی به اظهار نظر پرداختند.
آقای شمشیرساز در سخنان خود اظهار کرد: مطالعه گزارش شورایعالی حاکی از کاهش حاشیه سودمان است. وی همچنین با استناد به گزارش شورایعالی نتیجهگیری کرد که مؤسسات بزرگ در حال بزرگتر شدن و مؤسسات متوسط در جریان تحلیل(کاهش) درآمد هستند.
سپس با استناد به این نتیجه، سئوال کرد:” آیا باید مؤسسات بزرگ بزرگتر شوند و مؤسسات کوچک و متوسط تحلیل بروند؟ آیا قرار است یک عدالت نسبی باشد یا قرار است قانون جنگل حاکم باشد؟ این روند تا کجا پیش میرود؟ جامعه چکار میکندو اصلا چه استراتژی دارد؟”
آقای شمشیرساز در بخش بعدی صحبت خود به مصاحبهای از دبیرکل اشاره کرد که در آن مصاحبه دبیرکل به حمایت از مؤسسات و حسابداران رسمی تأکید کرده بود و اظهار داشت:” نشانهای از این حمایت نمیبینیم”.
سخنران بعدی آقای هشی، عضو سابق شورایعالی جامعه بود که ضمن سخنانی خطاب به شورایعالی دوره پنجم اظهار داشت:” این چه گزارشی است آقای کرباسیان، آقای جمشیدیفر؟ از قبول زحمتی که داشتید تشکر میکنم ولی رفوزه شدید. هزینه این یک صفحه که خوانده شد چقدر است؟ آقای شورایعالی شما امانتدار پول ما هستید. حساب و کتاب کجاست؟ صورتهای مالی کجاست؟ دیوان عدالت خیلی جاها به یک عده برائت داد به یه عده نداد . حقوق جامعه را دستکاری کردند، کار دست دوم توزیع کردند، بورسی دخالت کردند. همه رو شما خواندهاید؟ آخه این چه گزارشی بود؟ حالا با عرض معذرت از دوستانم در شورایعالی علیرغم رأیی که به شما دادم با عرض معذرت گزینه دوم را علامت زدم. من در این سالها یک قران حق حضور در جلسات را نگرفتم. میوهای که در تمام سال هیئتمدیره، اعضای شورایعالی، کارگروهها و هیئتنظارت مصرف میکنند هزینهاش چقدر است؟ آقای پوربهرامی نگوئید دوره بعدی! گزارش هیئتنظارت هم که حسابرسی انجام داده، دستمان میدادید، این همه هزینه هم نمیخواهد بکنید. ما داریم درصد به شما میدهیم. حالا برای ما یه اساسنامه نوشتهاند به ترتیب شاغل و غیرشاغل. این آقایان حساب پس بدهند. اگر حلال و حرام سرشان میشود. آخه حساب پس بدهید. با پول ما چکار کردید؟ با عرض شرمندگی بنده حسابها را تصویب نمیکنم. یک قدم برنداشتید”.
در ادامه و در پاسخ به اظهارات آقای هشی، آقای صادقیان دبیر شورایعالی گفت: ” بخشی از این گزارش مربوط هفت یا هشت ماه از دوران تصدی شورایعالی چهارم که شما نیز عضو آن بودید میباشد. ما معمولا در ارائه گزارش صورتهای مالی را نمیخوانیم. گزارش فعالیت در سایت گذاشته شده است. ما باید یاد بگیریم جناب آقای هشی، امروز یک اساسنامه داریم که ما هم وارث آن هستیم من نمیدانم این اساسنامه غلط است یا درست ما امروز پایبند این اساسنامه هستیم.
وی همچنین اظهار داشت: ” اختیار انتخاب حسابرس با شورایعالی نیست و باید در چارچوب این اساسنامه جلو برویم. ما بر اساس اساسنامه هیئتعالی نظارت داریم”.
بعد از آقای صادقیان، آقای ناصر محامی عضو هیئتمدیره جامعه در پاسخ به اظهارات آقای هشی و آقای شمشیرساز مطالبی را بیان کرد. وی سخنان خود را با نقل قولی از جرج اورول نویسنده انگلیسی آغاز کرد و گفت:” جورج اورول در کتاب قلعه حیواناتش میگوید حیوانات با هم برابرند منتهی برخی از آنها برابرترند. اعضای جامعه حسابداران رسمی ایران هم همه عضو جامعه هستند منتهی یک عده از آنها عضوترند. یکی از این عضوترها جناب آقای هشی است. آقای دکتر هشی به جرأت میتوانم بگویم که در تمام سالهای گذشته یکی از افراد مؤثر جامعه حسابداران رسمی ایران بودند و تصمیم یا سند پایهای نبوده که بدون نظر و بدون تأثیر ایشان در جامعه نوشته شده باشد.
وی در ادامه افزود: ”آقای دکتر هشی امروز مطالبی رو مطرح فرمودند که برخی از آنها حقیقتاً، متأسفانه خلاف انتظار بود. به نظر من برخی از این صحبتها کمبها بود. مشخصا صحبت میوه کردن و ”من حق حضور نگرفتم“ حق حضور ۱۰۰ یا ۲۰۰ هزار تومانی را گرفتن یا نگرفتنش هیچ فرقی ندارد. منتی بر جامعه نمیشود گذاشت”.
آقای محامی خاطرنشان کرد: ”من میخواهم یه کمی پایهایتر این مطلب را مورد بحث قرار بدهم. ببینید در طول ۱۰- ۱۲ سال گذشته، تمام تلاش بر این بوده که در جامعه حسابداران رسمی ایران، این موضوع جا بیافتد که تمام چالش جامعه، چالش حسابرسان دولتی و حسابرسان غیر دولتی است. چنین چالشی اساساً از پایه غلط است. ما چنین چالشی هیچگاه نداریم. اصولا مدیران سازمان حسابرسی و تمام کسانی که در بخش دولتی این حرفه کار میکنند، آخر راهشان جامعه حسابداران رسمی ایران است. بسیاری از مدیران سازمان حسابرسی بعد از بازنشستگی به جامعه حسابداران رسمی ایران تشریف آوردهاند و ما از خدماتشان استفاده کردهایم. یکی از بهترین مؤسسات ما، مؤسسهای است که اعضای هیئت عامل سابق سازمان آن را اداره میکنند. و ما هم در کارگروهها سالهاست که از وجود ایشان استفاده میکنیم. من میخواهم عرض کنم که اساساً حرفه حسابرسی به لحاظ اقتصادی، نه در کشور ما، بلکه در دنیا در حد و اندازهای نیست که در آن فراکسیونهای اقتصادی تشکیل بشود.
عضو هیئتمدیره جامعه حسابداران رسمی ایران گفت: ” فقط یک اشاره مختصر میکنم. شما رد پای کمپانیهای نفتی را در کودتای سال ۳۲ میبینید. رد پای شرکتهای بزرگ معدنی را در کودتای اوایل دهه ۷۰ شیلی میبینید. رد پای شرکتهای بزرگ صادرکننده و تولیدکننده میوه را در کودتای گوآتمالا در دهه ۵۰ میبینید.ولی هیچ ردی از مؤسسات حسابرسی بینالمللی در اینجاها نیست. حتی مؤسسات بینالمللی بزرگ هم در مقایسه با شرکتهای اینترنشنال شرکتهای بسیار کوچکی هستند و در مقایسه با شرکتهای بزرگ بینالمللی دارای فعالیت اقتصادی بسیار کوچکی هستند. ما در درون جامعه هم چنین فراکسیونی نداریم که به منافع دولتی یا منافع غیر دولتی تقسیم بشود. متأسفانه در این آتش دمیدند، هم از این طرف و عدهای هم از اون طرف بودند که امروز اینجا تشریف ندارند، آتش رو تشدید کردند. در حالی که اصل مسأله، حسابرسان درستکار و حسابرسان نادرست بود. آنچه که مانع اصلی توسعه جامعه ما بوده همین قضیه درستکاری و نادرستی است”.
وی در ادامه افزود: ما در جامعه حسابداران رسمی ایران، در کارگروههایمان در بخش اداره جامعه به جرأت میتوانم عرض بکنم بیش از ۸۰ درصد انرژیمان” انرژی به معنای اقتصادیش”، زمان، وقت، پول و امکاناتمون صرف جمع و جور کردن خرابکاریهایی است که این دسته از مؤسسات حسابرسی و اعضا برای ما و خودشان فراهم کردهاند. ما این را در مجامع خصوصی بارها گفتهایم. ما گزارش حسابرسی داریم در جامعه که بند اظهار نظر ندارد آقایان! بند اظهار نظر نداره! ولی صادر شده است. سر تا سر جامعه را جستجو کنید ، ظرف مدت ۱۰ – ۱۲ سال گذشته شما یک سند پیدا نمیکنید که وضعیت جامعه را تحلیل کرده باشد و چالشهای اصلی جامعه را شناسایی کرده باشد. گروههای فشار در درون جامعه چه کسانی هستند؟ و در بیرون جامعه چه کسانی هستند”.
آقای ناصر محامی ادامه داد: ” امروز ما در جامعه حسابداران رسمی ایران، نه سازمان اداری درست و حسابی داریم که به آن اتکا کنیم و نه امکانات سازمانی پیشرفتهای داریم که بتوانیم به آنها اتکا کنیم و نه کادر متخصصی داریم که کارهایمان را انجام بدهیم”.
وی در ادامه تأکید کرد: ”همه چیز باید از نو ساخته بشود. همه چیز . صحبتهای آقای شمشیرساز رو هم میخواهم مختصرا جواب بدهم. البته آقای شمشیرساز صحبتهای بااهمیتی نگفتند که بخواهم زیاد وقت شما رو بگیرم. ما در جامعه حسابداران رسمی ایران در کار اقتصادی مطلقاً نمیتونیم دخالتی کنیم. این در سطح بسیار کلان اقتصادی کشور جواب داده شده است. دولت هم با تمام توان در طول سالهای گذشته سعی کرده است از جریان اقتصادی خودش را کنار بکشد. ما یک سازمان حسابرسی دیگری نمیتوانیم در درون جامعه حسابداران رسمی ایجاد کنیم و کار توزیع کنیم. اقتصاد قانونمندیهای خاص خودش را دارد که ربطی به قوانین حرفهای ما ندارد. این خود مؤسسات هستند که از لحاظ اقتصادی باید خودشان رو تقویت کنند و خودشان را توسعه بدهند. به مصاحبهای از آقای دبیرکل اشاره کردید، که ایشان در آن مصاحبه گفتهاند که ”سیاست ما حمایت از اعضاء است“ طبعاً همینطور است، منتهی از اعضای درستکار. نه از اعضایی که هر ۶ ماه یکبار شریک عوض میکنند. نه از اعضایی که چندین و چند پرونده در هیأتهای انتظامی دارند. بنابراین من یک بار دیگر عرض میکنم میباید چالشهای اصلی حرفه حسابرسی مورد مطالعه قرار بگیرد و یک آسیبشناسی کامل انجام بشود و جهت حرکت جامعه مشخص شود. ما در حال حاضر در جامعه حسابداران رسمی با تصویب شورای عالی یک سند پایهای تنظیم میکنیم. آن سند، سند توسعه پایدار حرفه حسابرسی است که امیدوارم بر مبنای این سند، برنامه ۱۰ ساله و بر اساس آن برنامه ۱۰ ساله طرح جدید اساسنامه و همینطور طرح آموزش حرفهای تنظیم بشود”.
آقای محامی در پایان یادآور شد:” یک مطلب هم در مورد بهای تمام شده گزارش حسابرسی خدمتتان عرض میکنم و آن اینکه بهای تمام شده گزارش حسابرسی ما ۵۰۰ میلیون تومان است.
در ادامه جلسه مجمع سالانه جامعه حسابداران رسمی ایران، آقای نادریان گفت:” بنده و جناب آقای دکتر هشی بالاخره ۴ دوره در عضویت شورای عالی جامعه حسابداران رسمی بودهایم و تقریباً میشود گفت به تمام مسایل و چالشهایی که اشاره کردند و برخی از آنها مشکلات ریشهای جامعه است همه واقف هستند به خصوص بنده و ایشان. اما بحث این است که این جلسه، جلسه تصویب صورتهای مالی نیست. این جلسه تسویه حساب نیست، جلسه تصویب گزارش سالانه است، ضمن اینکه همه دقت کنند اینکه جامعه مشکل دارد سرجای خودش… اما این واکنش و این پیام که بخواهیم با رأی منفی به شورای عالی که خودمان انتخابش کردیم و همانطور که در گزارش اشاره شد، فقط ۴ یا ۵ ماه از کل عملکرد ۹۲ رو داشته، اصلاً پیام خوبی نیست. ما باید سعی کنیم از شورای عالی که خودمان انتخاب کردهایم حمایت کنیم. مشارکت کنیم، خود آقای دکتر هشی و همه عزیزان پشت قضیه باشند، مشکلات رو یکی یکی حل کنند. این مشکلات هم، با در طرح در جلسات و پشت میکروفن حل نخواهد شد”.
سپس آقای شمس احمدی به عنوان آخرین سخنران طی سخنان کوتاهی گفت: به نظر من توقع بالایی نبود که ما هم میتوانستیم صورتهای مالی را داشته باشیم.این جلسه که تمام شد، اما برای جلسه بعدی ضرر ندارد که صورتهای مالی را همراه داشته باشیم.
در پایان جلسه مجمع، برای تصویب گزارش سالانه شورایعالی جامعه و تعیین حق حضور و روزنامه کثیرالانتشار از حاضرین در مجمع رأیگیری به عمل آمد و ضمن تصویب گزارش سالانه شورایعالی جامعه و تعیین حق حضور اعضای شورایعالی روزنامه دنیای اقتصاد به عنوان روزنامه کثیرالانتشار آگهیهای جامعه حسابداران رسمی ایران تعیین شد.
منبع:جامعه حسابداران رسمی ایران